مدتی است که فیلمی درباره حجت الاسلام و المسلمین آقای سید محمد خاتمی به روی اینترنت رفته و حاکی از آن است که او با زنان نامحرم مصافحه کرده است. برای ما به عنوان کسی که می خواهیم دین دار و عاشق خدا و مطیع اوامر خدا و اهل بیت باشیم، دانستن تکلیف شرعی ما در مواجهه با این واقعه و خبر مهم است. به نظر می رسد، تلاش ما بر افشا و پخش این واقعه و خبر و بی آبرو کردن وی کاری حرام باشد؛ به خصوص آن که او این خبر را تکذیب و فیلم مربوط را مونتاژ خوانده است و به نظر برخی قرائن جعل نیز در آن آشکار است. چنان که یکی از مشاهده کنندگان نوشته است:در عکس دست در آمده از زیر عبا کج است. گویی کسی آن را کشیده است. در ضمن انگشت ها خیلی درازتر از حالت عادی هستند و از همه جالب تر این که آن خانم دست های خود را در هم قلاب کرده و به پایین نگاه می کند. گویی می داند که نباید انتظار مصافحه داشته باشد. در ضمن دست دو رنگی است. گویا دو دست وجود دارد که دست اصلی در پشت بوده و نیم باز است.(خبرگزاری انتخاب). من در ذیل آنچه را که از پاره ای از آیات و روایات براداشت می کنم، بیان می کنم.
1. حرمت افشای عیوب و کارهای زشت چنان که از آیات و روایات ذیل فهمیده می شود، ما هرگاه از عیوب و کارهای زشت کسی باخبر شویم، نباید آن را پخش کنیم. *خدای تعالی می فرماید: إِنَّ الَّذینَ یُحِبُّونَ أَنْ تَشیعَ الْفاحِشَةُ فِی الَّذینَ آمَنُوا لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ (نور/19)؛ کسانی که دوست دارند، کار زشت را در میان مؤمنان ترویج کنند، عذاب دردناکی در دنیا(حد قذف برای اتهام زنا زدن) و آخرت( آتش دوزخ) دارند. * امام صادق(ع) فرمود: من قال فی مؤمن ما رأته عیناه وسمعته اذناه فهو من الذین قال الله عز وجل : " إن الذین یحبون أن تشیع الفاحشة فی الذین آمنوا لهم عذاب ألیم"؛ هر که چیزی را بگوید که درباره مؤمنی به چشمش دیده و به گوشش شنیده است، از کسانی به شمار می رود که خدای عز و جل درباره اشان فرموده است: کسانی که دوست دارند، کار زشت را درباره مؤمنان پخش کنند، عذاب دردناکی دارند. (الکافی - الشیخ الکلینی ج 2 ص 357) * نیز آن حضرت فرمود: من روى على مؤمن روایة یرید بها شینه وهدم مروءته لیسقط من أعین الناس أخرجه الله من ولایته إلى ولایة الشیطان فلا یقبله الشیطان؛ هرکه درباره مؤمنی خبری را نقل کند که بخواهد با آن بر او عیب بگیرد و حرمتش را بشکند تا از چشم مردم بیافتد، خدا او را از ولایت خود بیرون و به ولایت شیطان درمی آورد؛ اما شیطان نیز او را نمی پذیرد. (الکافی - الشیخ الکلینی ج 2 ص 358 ) * پیامبر(ص) فرمود: یا معشر من أسلم بلسانه ولم یخلص الایمان إلى قلبه لا تذموا المسلمین ولا تتبعوا عوراتهم فإنه من تتبع عوراتهم تتبع الله عورته ، ومن تتبع الله تعالى عورته یفضحه ولو فی بیته؛ ای کسانی که به زبان اسلام آوردید و ایمان به دلتان راه نیافته است، مسلمانان را سرزنش نکنید و عیب هایشان را جستجو نکنید. هر که عیب های آنان را جستجو کند، خدا عیب هایش را جستجو می کند و هر که را که خدا عیبش را جستجو کند، رسوایش می کند، اگرچه در خانه اش باشد.( الکافی - الشیخ الکلینی ج 2 ص 354) * نیز آن حضرت فرمود: من أذاع فاحشة کان کمبتدئها ومن عیر مؤمنا بشئ لم یمت حتى یرکبه؛ هر که کار زشتی را افشا کند، مانند انجام دهنده اش است و هر که بر مؤمنی عیب بگیرد، نمیرد تا خود به آن عیب گرفتار شود.( الکافی - الشیخ الکلینی ج 2 ص 356)
2. حرمت اتهام زنی به مؤمن آنچه آمد، ناظر به موردی است که عیب کسی برای ما مسلّم بوده باشد؛ اما اگر در موردی که عیب کسی برای ما مسلّم نشده و شخص متهم نیز مؤمن و عالم به دین است و حتی اتهام را رد می کند، ذکر عیب اتهام زنی به شمار می رود.
*خدای تعالی فرمود: وَ الَّذینَ یُؤْذُونَ الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ بِغَیْرِ مَا اکْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتاناً وَ إِثْماً مُبیناً (احزاب/58)؛ کسانی که مردان و زنان مؤمن را به سبب کاری که انجام نداده اند، می آزارند، بهتان و گناه بزرگی مرتکب شده اند.
* امام صادق فرمود: إذا اتهم المؤمن أخاه انماث الایمان من قلبه کما ینماث الملح فی الماء ؛هر که به مؤمنی اتهام بزند، ایمان از دلش ناپدید می شود، چنان که نمک در آب. (الکافی - الشیخ الکلینی ج 2 ص 361)
3. حمل بر صحت کردن کار مؤمن ما تا جایی که یقین برایمان حاصل نشده است، وظیفه داریم آنچه به عنوان عیب از مؤمنان به ظهور می رسد، بر یک وجه صحیحی حمل کنیم. برای مثال در خصوص این فیلم مناسب است، بگوییم، این واقعیت ندارد و از یک شخص روحانی مثل آقای خاتمی بعید است که با زنان نامحرم مصافحه کرده باشد. یا بگوییم آقای خاتمی بر اثر شلوغی توجه نداشته است که طرف زن است یا مرد و یا بنا بر ضرورت و از باب احکام ثانویه بوده است؛ چنان که از آیت الله جناتی نظیر این معنا نقل شده است.(منبع)
*علی (ع) در این باره فرمود: ضع أمر أخیک على أحسنه حتى یأتیک ما یغلبک منه ولا تظنن بکلمة خرجت من أخیک سوءا وأنت تجد لها فی الخیر محملا؛ کار برادرت را به وجهی که بهتر است، توجیه کن تا آن که دلیلی یقینی به دست آوری و به صرف یک سخنی که از دهان برادرت بیرون آمده و تو توجیه خوبی برای آن می یابی، بر او گمان بد مبر .
در این زمینه خبر ذیل را ملاحظه فرمایید.
فضای مجازی به کمک اثبات درستی مدعای سید محمد خاتمی آمد. به گزارش خبرنگار آفتاب با پیگیریهای انجام شده در جزییات فیلم جنجالی دست دادن رییس جمهوری پیشین ایران با چند زن ایتالیایی مشخص شد که این فیلم قطعاً مونتاژ شده است. پیشتر پس از انتشار این فیلم در یکی از سایتهای دانلود فیلم در اینترنت، دفتر سید محمد خاتمی رییس فعلی بنیاد باران و رییس جمهوری پیشین ایران این فیلم را جعلی خوانده بود. پس از آن، برخی رسانههای خاص با حمله به خاتمی وی را به دلیل عدم شجاعت در بیان اشتباه خود شماتت کردند و حتی کار را به آنجا کشاندند که یک نویسنده جنجالی خواستار خلع لباس خاتمی شد و در پی آن برخی تجمعات در برخی از شهرهای کشور برای پیگیری این منظور تشکیل شد. در پی این واکنشها سید محمد خاتمی در یک سخنرانی در میان حامیانش رسما وجود چنین صحنهای را در سفر اخیر خود تکذیب کرد و به منتقدانش اطمینان داد که اگر این همه جنجال برای این است که عدهای او را رقیب خود میدانند او عطای قدرت را لقای آن بخشیده است و قصد ورود مجدد به صحنه انتخابات را ندارد. پس از آن کاربران اینترنتی آشنا با فضای مجازی و فنون مونتاژ تصاویر دست به کار شدند و با تحقیقات گوناگون اثبات کردهاند که این فیلم دستکاری شده است. شنیدههای خبرنگار آفتاب حاکی از آن است که سید محمد خاتمی نیز توسط پسرش متوجه این دست کاری در فیلم و جعلی بودن آن شده و با اطمینان بیشتری به صورت علنی و شخصاً این صحنه را تکذیب کرده است. بر اساس یکی از بررسیهای منتشر شده در وبلاگها، خاتمی در هنگام ورود به کوچهای که استقبال کنندگان از وی در آن ایستادهاند در دست راست خود یک انگشتر سبز رنگ دارد در حالی که در هنگام دست دادن با یکی از خانمهای حاضر این انگشتر ناپدید شده است! همچنین در تصویر فیکس شده (ثابت نگه داشته شده) لحظه دست دادن، شکل غیر عادی و مونتاژ شده دست وی مشخص است. در یک بررسی دیگر برخی از کاربران اینترنتی اثبات کردهاند که در صورتی که روی یکی از تصاویر دست دادن زوم (نزدیک) شود، مشخص خواهد شد در کنار دست خانمی که به طرف خاتمی دراز شده سایه واضح دست دیگری وجود دارد. در صورتی که فرد دیگری در کنار خاتمی دست خود را دراز نکرده است!
آفتاب نیوز
|